Werk wanneer je het meest productief bent
~ The early bird catches the worm
Dit gezegde zit bij de meeste van ons in het systeem en wetenschappelijk gezien zijn er bepaalde voordelen aan vroeg wakker worden. Met veel CEO’s die de voordelen aanprijzen van voor 06.00 uur opstaan om hun belangrijkste taken van de dag te volbrengen, krabben veel “nachtbrakers” hun hoofd, zuchten berustend en dwingen zichzelf ongemotiveerd om vroeg naar bed te gaan en wakker te worden om hetzelfde proberen te doen. Maar is dit echt nuttig advies voor degenen die meer geneigd zijn om laat op te blijven? Misschien niet.
Er is een groeiende beweging binnen productiviteitskringen die zich richt op synchroon werken met je persoonlijke bioritme en/of je belangrijkste of meest creatieve werk doen op het moment van de dag dat je van nature op je best bent. Jodi Wehling van People Matters bedacht zelfs de term ‘gouden uren’ om aan te geven dat deze uren moeten worden geïdentificeerd en gezien als kostbare, meest productieve tijd die moet worden beschermd en strategisch moet worden gebruikt. Ikzelf ben de vroege vogel die de worm probeert te vangen, en je zult me elke dag bij het krieken van de dag vinden, kijkend uit naar het aanpakken van mijn to-do’s, allemaal mooi opgesomd in tijdsblokken in mijn schema. Anderen zijn net om 02.00 uur (of later) naar bed gegaan en hebben de ochtenduren nodig om hun rust te voltooien. Weer anderen hebben ontdekt dat hun “gouden uren” tussen de middag zijn, ergens tussen 10.00 uur en 14.00 uur, dus ze zullen semi “uitslapen” en later naar bed gaan dan vroege vogels, maar eerder dan nachtbrakers.
Als je geen vroege vogel bent, slaak je misschien een zucht van verlichting. Natuurlijk moet je werken op basis van wanneer je op je best bent! Het heeft geen zin om jezelf te forceren in een vorm van wat andere “succesvolle” mensen hebben gedaan. En je, ik ben me ervan bewust van niet iedereen deze flexibiliteit heeft.
Toch mooi om dit te onderzoeken. Dus hoe bepaal je welke uren je “golden hours” zijn? Jodi Wehling stelt voor dat je een volledige dag plant zonder vergaderingen of afleiding om te noteren hoe je je voelt gedurende elk uur. Misschien merk je dat je ‘spurts’ van productieve/creatieve uren hebt, bijvoorbeeld ’s ochtends van 9.00 uur tot 10.00 uur, dan’ s middags van 13.00 uur tot 14.00 uur en opnieuw ’s nachts van 7. 00:00 tot 20:00 uur. Of misschien merk je dat je meest productieve uren op een bepaald moment van de dag in een aaneengesloten tijdsblok vallen.
Wat je ook ontdekt, het is belangrijk om na te denken over je huidige werkschema en waar de nodige wijzigingen aan te brengen voor een optimale effectiviteit. Plan vanaf je takenlijst de minder productieve uren met taken die minimale inspanning vergen, zoals het beantwoorden van e-mails, het plannen van vergaderagenda’s of het archiveren van papierwerk, en zorg ervoor dat je de productieve uren gebruikt voor de belangrijkste taken.
Je “gouden uren” nog niet gevonden? Laten we eens praten en kijken of we samen oplossingen kunnen bedenken voor een productiever werkschema.